Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

7


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
Mięso::
polędwica wołowa lub udko kurczaka bez skóry i kości 600 gramów
drewniane patyki do szaszłyków1 opakowanie
Marynata::
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
łodyga trawy cytrynowej3 sztuki
szalotka2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
galangal lub imbir - kłącze4 cm
sos sojowy3 łyżki
sos rybny3 łyżki
cukier brązowy6 łyżek
limonka2 sztuki
strąk papryczki chili czerwonej1 sztuka
natka kolendry0.5 pęczków
Sos::
krem orzechowy300 gramów
napój kokosowy400 gramów
sos sojowy4 łyżki
sos rybny tajski4 łyżki
limonka2 sztuki
szalotka2 sztuki
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
olej3 łyżki
natka kolendry0.25 pęczków
ząbek czosnku3 sztuki
imbir kłącze3 cm
Pikle::
ogórek1 sztuka
marchew1 sztuka
kalarepa1 sztuka
liście limonki kaffir3 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
cukier palmowy brązowy5 łyżek
ocet ryżowy100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso: Patyki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Mięso pokrój w długie, cienkie paski.
Krok 2
Marynata: Drobno posiekaj szalotkę, chili, czosnek i trawę cytrynową. Zetrzyj na tarce imbir lub galangal. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa zanurz w marynacie. Następnie ponadziewaj je na patyki i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Krok 3
Sos: Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, natkę kolendry i zetrzyj imbir na tarce. W garnku zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj napój kokosowy, masło orzechowe, a także sosy sojowy i rybny, cukier, opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr, imbir oraz sok z limonki. Całość gotuj 2–3 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym.
Krok 4
Pikle: Kalarepę i marchew obierz oraz pokrój w talarki. Ogórka przekrój wzdłuż – na cztery części. Usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. W garnku wymieszaj cukier, ocet, liście limonki i czosnek. Dolej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę i gotuj ją przez ok. 6 minut, aż będzie na wpół miękka. Wyjmij marchew z wody i włóż kalarepę. Gotuj ją przez 3–4 minuty. Dodaj do kalarepy marchew oraz ogórka i zostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Na grillu lub na patelni grillowej usmaż mięso. Sataye podawaj polane sosem orzechowym z piklami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl