Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki

Składniki:

  • tortilla - 1 opakowanie
  • zmielone mięso kurczaka - 300 gramów
  • kolendra
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • chilli - 1 łyżka
  • sezam - 1 łyżka
  • zielona pasta curry - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • olej do głębokiego smażenia - 500 unit

Sposób przygotowania:

  1. Cebule drobno posiekaj.
  2. Zmielone mięso, pastę curry, ziarno sezamowe, posiekaną kolendrę, sok z limonki, drobno posiekaną cebulę i przyprawę do mięs Knorr dobrze wymieszaj.
  3. Pokrój każdą tortillę na 4 równe części. Posmaruj jajkiem jeden dłuższy brzeg i połowę krótszego. Rozłóż łyżeczką przygotowaną masę na środku wzdłuż trójkąta.
  4. Następnie złóż trójkąty wzdłuż na pół i mocno przyciśnij, aby mieć pewność, że są szczelnie zamknięte.
  5. Rozgrzej oleju na dużej patelni. Kieszonki smaż przez 3 minuty na każdej stronie dopóki nie zrobią się chrupiące i złote. Wyjmij z oleju i posyp szczyptą chilli.