Tamale z pomidorami i kurczakiem

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 łyżka
  • mała ostra papryczka - 1 sztuka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bulion - 2 szklanki
  • sos:
  • czerwone papryki - 2 sztuki
  • mąka kukurydziana - 2 szklanki
  • smalec - 200 gramów
  • pomidory w puszce - 2 opakowania
  • masa kukurydziana:
  • ugotowane piersi kurczaka - 20 sztuk
  • liście kukurydzy suche - 20 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny.
  2. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem.
  3. Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą.
  5. Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka.
  6. Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem.
  7. Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia.