Tamale z pomidorami i kurczakiem

1


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
bulion2 szklanki
liście kukurydzy suche 20 sztuk
ugotowane piersi kurczaka 20 sztuk
masa kukurydziana:
pomidory w puszce2 opakowania
smalec200 gramów
mąka kukurydziana2 szklanki
czerwone papryki2 sztuki
sos:
cebula2 sztuki
ząbki czosnku2 sztuki
kumin1 łyżeczka
mała ostra papryczka1 sztuka
oregano1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
olej3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny.
Krok 2
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem.
Krok 3
Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Krok 4
Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą.
Krok 5
Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka.
Krok 6
Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem.
Krok 7
Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl