| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą, obciąż talerzem i odstaw na przynajmniej trzy godziny. |
| Krok 2 |
| Piersi kurczaka pokrój w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem i kuminem. |
| Krok 3 |
| Dodaj paprykę, podsmaż, po czym zalej pomidorami i gotuj do czasu, gdy płyn odparuje, a sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i oregano. |
| Krok 4 |
| Do mąki wlej bulion i wyrób masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj tłuszcz i połącz go z masą. |
| Krok 5 |
| Liście odsącz z wody. Na każdy liść nałóż ok. 2 łyżki masy kukurydzianej i rozsmaruj ją. Dodaj łyżkę sosu i kawałki kurczaka. |
| Krok 6 |
| Zwiń boki, dolną część liścia, a na końcu górną tak, by powstała paczuszka. Zwiąż ją sznurkiem. |
| Krok 7 |
| Liście ułóż ciasno i pionowo w górnej części naczynia do gotowania na parze. Każdą partię gotuj przez około 50 minut. Tamale są gotowe, jeśli po rozwinięciu masa łatwo odchodzi od liścia. |