TAPAS: Marynowane oliwki
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • zielone oliwki - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • pomarańcza - 0.5 sztuk
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Odsączone oliwki włóż do miseczki.
  2. Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź.
  3. Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy.
  4. Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców.
  5. Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą.
  6. Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni.
  7. Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.