| |||||||||
| Składniki | ||
| zielone oliwki | 200 gramów | |
| Bulionetka drobiowa Knorr | 1 sztuka | |
| pomarańcza | 0.5 sztuk | |
| cytryna | 0.5 sztuk | |
| oliwa z oliwek | 30 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Odsączone oliwki włóż do miseczki. |
| Krok 2 |
| Bulionetkę Knorr zagotuj w niewielkiej ilości wody, po czym ostudź. |
| Krok 3 |
| Do płynu dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy. |
| Krok 4 |
| Następnie dodaj wyciśnięty sok z owoców. |
| Krok 5 |
| Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do momentu, kiedy składniki się połączą. |
| Krok 6 |
| Polej oliwki kilkoma łyżkami marynaty. Odstaw do lodówki na dwa do trzech dni. |
| Krok 7 |
| Po wyciągnięciu z lodówki dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku. |
| Autor: Piotr Murawski |