Tarta alzacka

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 rozmrożony płat ciasta francuskiego
  • 80 g sera munster
  • mąka do podsypania ciasta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • mielony kminek
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 2 duże cebule

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.