Tarta brokułowo-serowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 200 gramów
  • woda - 6 łyżeczek
  • brokuł - 1 sztuka
  • śmietana - 150 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • starty ser - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę delikatnie ucieraj palcami z masłem i solą. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
  3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je, nałóż na formę i za pomocą widelca zrób małe dziurki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut.
  4. Brokuł podziel na różyczki i na 2-3 minuty wrzuć do wrzątku.
  5. Na dno upieczonego podkładu ułóż warstwę brokuł, które zalej wymieszaną śmietaną z jajkiem, serem i przyprawami w mini kostkach Knorr.
  6. Piecz w 175 stopniach przez 40 minut.