Tarta budyniowa z malinami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 115 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 160 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • zimna woda - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • jajko - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana 18% - 280 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • maliny - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kruchy spód: Żółtko utrzeć z cukrem, dodać wodę, mąkę, Kasię, sól i wyrobić ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
  3. Po wyjęciu rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną Kasią formę do tarty.
  4. Wyrównać i ponakłuwać widelcem.
  5. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać obciążnikami (specjalne lub groch czy fasola).
  6. Piec w temp. 190 C przez ok. 15 min.
  7. Usunąć papier i piec kolejne 5-10 min.
  8. Krem: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
  9. Dodać kilka poprzecinanych na pół malin.
  10. Wylać na podpieczony wcześniej spód.
  11. Piec w temp. 190 C ok. 25 min.
  12. Wyjąć i przestudzić. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!