tarta czereśniowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • zimna woda - 6 łyżek
  • wiśnie - 450 gramów
  • cukier kryształ - 0.5 szklanek
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do chłodziarki, aby rozmroziły się. Świeże wiśnie należy umyć i wydrylować.
  2. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem, dodać pokrojoną KASIĘ i przesiekać razem nożem. Żółtko rozmącić z zimną wodą, dodać do pozostałych składników i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h, aby ciasto odpoczęło.
  3. Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  4. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną KASIĄ formę, ponakłuwać widelcem i nałożyć nadzienie wiśniowe.
  5. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem kryształem.
  6. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto 15 minut (w piekarniku elektrycznym włączyć opcję góra-dół), następie zmniejszyć temperaturę do 160°C (przełączyć na grzanie od dołu) i piec jeszcze ok. 20 minut.