Tarta gruszkowa z winogronami

43


Łatwe


50 min.


10 os.

Składniki
mąka200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
cukier6 łyżek
sól1 szczypta
żółtko1 sztuka
gruszki800 gramów
sok z cytryny1 sztuka
winogrona bezpestkowe200 gramów
konfitura morelowa70 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm.
Krok 3
Ciastem wylepić dno i boki formy, a następnie nakłuć widelcem.
Krok 4
Gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
Krok 5
Gruszki ułożyć na cieście i posypać resztą cukru. Piec w 180 st około 55 minut.
Krok 6
Konfiturę podgrzać w rondelku i wymieszać z winogronami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl