Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę, Kasię, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. |
Krok 2 |
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. |
Krok 3 |
Ciastem wylepić dno i boki formy, a następnie nakłuć widelcem. |
Krok 4 |
Gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. |
Krok 5 |
Gruszki ułożyć na cieście i posypać resztą cukru. Piec w 180 st około 55 minut. |
Krok 6 |
Konfiturę podgrzać w rondelku i wymieszać z winogronami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. |