Tarta gruszkowa z winogronami
  • 50 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszać, a następnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylepić dno i boki formy, a następnie nakłuć widelcem.
  4. Gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułożyć na cieście i posypać resztą cukru. Piec w 180 st około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzać w rondelku i wymieszać z winogronami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.