TARTA JABŁKOWA Z BEZĄ

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
sól1 szczypta
mąka160 gramów
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
cukier40 gramów
jajko1 sztuka
Nadzienie:
sok z cytryny1 łyżeczka
brązowy cukier1 łyżka
cynamon1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżka
jabłko6 sztuk
Beza:
cukier100 gramów
białko 3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je na patelnie razem z cukrem, Kasią, sokiem z cytryny i cynamonem, smaż około 10 minut.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj i przełóż do głębokiej formy na tartę.
Krok 4
Ciasto pokryj papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
Krok 5
Po 10 minutach ściągnij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut.
Krok 6
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier.
Krok 7
Wyciągnij tartę z pieca, ciasto pokryj jabłkami, wyłóż na nie bezę i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl