TARTA JABŁKOWA Z BEZĄ
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 160 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • cukier - 40 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • nadzienie
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • jabłko - 6 sztuk
  • beza
  • cukier - 100 gramów
  • białko - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je na patelnie razem z cukrem, Kasią, sokiem z cytryny i cynamonem, smaż około 10 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do głębokiej formy na tartę.
  4. Ciasto pokryj papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
  5. Po 10 minutach ściągnij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut.
  6. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier.
  7. Wyciągnij tartę z pieca, ciasto pokryj jabłkami, wyłóż na nie bezę i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.