Tarta malinowa
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • mielone migdały - 125 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • mielony cynamon - 1 łyżeczka
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczek
  • konfitura malinowa - 200 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko.
  3. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm.
  6. Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinową, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta.
  7. Paski posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka.
  8. Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.