Przygotowanie |
Krok 1 |
Miękką Kasię utrzyj z cukrem. |
Krok 2 |
Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko. |
Krok 3 |
Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. |
Krok 4 |
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. |
Krok 5 |
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm. |
Krok 6 |
Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinową, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta. |
Krok 7 |
Paski posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. |
Krok 8 |
Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. |