Tarta malinowa

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
mąka200 gramów
cukier100 gramów
mielone migdały125 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
jajko1 sztuka
mielony cynamon1 łyżeczka
mielone goździki0.5 łyżeczek
konfitura malinowa200 gramów
żółtko1 sztuka
mleko1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko.
Krok 3
Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
Krok 4
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm.
Krok 6
Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinową, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta.
Krok 7
Paski posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Krok 8
Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl