Tarta Tatin
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 250 °C
  • forma do tarty

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • drobny cukier - 125 gramów
  • średnie jajko - 1 sztuka
  • jabłka np. Granny Smith - 2 sztuki
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • mielony cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj w misce 100 g Kasi z mąką do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki. Dodaj 50 g cukru i jajko i wymieszaj, aby otrzymać ciasto. Zagnieć je delikatnie na gładką masę. Owiń folią spożywczą i schłodź.
  2. Piekarnik nagrzej do 250°C (piekarnik z termoobiegiem – do 230°C, oznaczenie piekarnika – 9). Obierz jabłka, wydrąż gniazda i pokrój na ósemki. Mąkę kukurydzianą wysyp na talerz i obtocz w niej cząstki jabłek. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem i obficie posmaruj 50 g Kasi. Oprósz Kasię 75 g cukru i cynamonem. Ułóż jabłka.
  3. Rozwałkuj ciasto na lekko podsypanej mąką powierzchni tak, aby otrzymać koło pasujące rozmiarem do tortownicy. Ułóż je na jabłkach i dociśnij na krawędziach dla uszczelnienia. Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz tartę Tatin w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 200°C (piekarnik z tremoobiegiem – do 180°C, oznaczenie piekarnika – 6) i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż tarta się przepiecze i nabierze złocistego koloru.
  4. Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Oddziel tartę nożem od brzegów formy i zdejmij obręcz. Przykryj tartę talerzykiem i odwróć ją do góry dnem. Ostrożnie oddziel spód formy i papier do pieczenia. Ciesz się smakiem jeszcze ciepłej tarty podanej z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany.