Przygotowanie |
Krok 1 |
Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. |
Krok 2 |
Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut. |
Krok 3 |
Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź. |
Krok 4 |
Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz. |
Krok 5 |
W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. |