Tarta z boczkiem i szpinakiem
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczek wędzony - 200 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • szpinak świeży, garstka - 2 sztuki
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki
  • ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
  • ser żółty starty - 5 łyżek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
  2. Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.
  3. Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.
  4. Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.
  5. W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.