Tarta z budyniem i owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 10 łyżeczek
  • żółtko - 4 sztuki
  • gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • masa
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy - 4 opakowania
  • dodatkowo
  • galaretka malinowa - 2 opakowania
  • truskawki - 5 sztuk
  • winogrona - 5 sztuk
  • gruszki - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić 20 min. w lodówce.
  2. Blaszkę do tarty posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć ciastem, boki też, nakłuć widelcem. Piec w 180° C 20-25 min. na złoty kolor.
  3. Na upieczone ciasto wylać ugotowany gorący budyń, ułożyć owoce, wstawić do lodówki, aż budyń dobrze zastygnie.
  4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić.
  5. Dobrze tężejącą galaretką zalać owoce (zalewamy łyżką). Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
  6. Tarta jest najlepsza na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie. Smacznego.