Tarta z czereśniami i budyniem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • zimna woda - 2 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa budyniowa
  • mleko - 400 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • dodatki
  • galaretka czerwona - 1 opakowanie
  • czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W 300 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Schłodzić.
  2. Ciasto: Szybko zagnieść ciasto z podanych składników i rozwałkować. Formę do tarty natłuścić i wyłożyć do niej ciasto (wyłożyć spód i boki), nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na około pół godziny.
  4. Po schłodzeniu ciasto piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  5. Po upieczeniu ciasto przestudzić.
  6. Masa budyniowa: W rondelku podgrzać Kasię w 300 ml mleka.
  7. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier.
  8. Gdy Kasia z mlekiem zaczną się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń.
  9. Gotować masę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  10. Przestudzoną masę wyłożyć na ciasto.
  11. Czereśnie wydrążyć i ułożyć na masie budyniowej, zalać cienką warstwą galaretki. Schłodzić.