Tarta z dżemem wiśniowym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Vanilla - 420 gramów
  • dżem wiśniowy - 340 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • wiśnie - 180 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 110 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 155 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać je rękoma do uzyskania jednorodnej masy. Nie zagniatać zbyt intensywnie.
  2. Około 1/3 ciasta oddzielić, uformować z niej prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na placek grubości około 2/3 cm i wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia tarty o wymiarach 35cm x 12cm. Wyrównać brzegi, odcinając nadmierną ilość ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c (z termoobiegiem). Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Na chwilę przed upływem czasu schładzania ciasta, wyjąć mniejszy kawałek ciasta i rozwałkować go na prostokątny placek o grubości około 2/3 cm o wymiarach większych niż wymiary formy do pieczenia tarty. Ciasto pokroić na skos w paski o szerokości 1 ½ cm.
  4. Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem, na wierzchu tarty z pasków ciasta utworzyć kratkę. Docisnąć ciasto do brzegów formy, odciąć ciasto wychodzące poza nie.
  5. Schłodzić ciasto przez 15-20 minut, następnie piec na blasze przez 30-35 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przed pokrojeniem ostudzić ciasto, tak aby dżem stężał.
  6. Przed podaniem pokroić tartę na porcje za pomocą ostrego noża z ząbkami, posypać ją cukrem pudrem. Podawać z kulką lodów i świeżymi wiśniami.