Tarta z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia
  • wierzch
  • jabłko - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • cynamon - 1 łyżka
  • dodatkowo
  • kremówka - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać Kasię i rozetrzeć na małe kawałki, dosypać cukier, jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
  3. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, włożyć jabłka i smażyć 5 minut. Przełożyć do formy do tortownicy o średnicy około 30 cm, zachowując powstały sos.
  4. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał krążek ciasta trochę większy od średnicy foremki.
  5. Na krem ubić schłodzoną śmietanę i wymieszać z ostudzonym sosem, wstawić do lodówki.
  6. Ciastem przykryć jabłka, brzegi docisnąć do formy. Piec 30 minut w 200*C. Wyjąć, ostawić na 10 minut, przykryć formę talerzem i wyłożyć ciasto, tak aby jabłka znalazły się na górze. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kremem.