Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać Kasię i rozetrzeć na małe kawałki, dosypać cukier, jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. |
Krok 2 |
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. |
Krok 3 |
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, włożyć jabłka i smażyć 5 minut. Przełożyć do formy do tortownicy o średnicy około 30 cm, zachowując powstały sos. |
Krok 4 |
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał krążek ciasta trochę większy od średnicy foremki. |
Krok 5 |
Na krem ubić schłodzoną śmietanę i wymieszać z ostudzonym sosem, wstawić do lodówki. |
Krok 6 |
Ciastem przykryć jabłka, brzegi docisnąć do formy. Piec 30 minut w 200*C. Wyjąć, ostawić na 10 minut, przykryć formę talerzem i wyłożyć ciasto, tak aby jabłka znalazły się na górze. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kremem. |