Przygotowanie |
Krok 1 |
Przesiana mąkę zagnieść z margaryną, żółtkiem, cukrem, solą i wodą. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki. |
Krok 2 |
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny. |
Krok 3 |
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakówać widelcem i ułożyć na nim jabłka nacięciami do góry. |
Krok 4 |
Piec około 35 minut. Jajka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. |
Krok 5 |
Laskę wanilii rozciąć cienkim nożem i wyjąć miąższ i dodać razem ze śmietaną do masy jajecznej. Tą masą polać ciasto i piec kolejne 25-35 minut |