Tarta z jabłkami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 20 dekagramów
  • cukier - 3 dekagramy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • woda - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • wierzch
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • jabłko - 75 dekagramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przesiana mąkę zagnieść z margaryną, żółtkiem, cukrem, solą i wodą. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  2. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakówać widelcem i ułożyć na nim jabłka nacięciami do góry.
  4. Piec około 35 minut. Jajka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę.
  5. Laskę wanilii rozciąć cienkim nożem i wyjąć miąższ i dodać razem ze śmietaną do masy jajecznej. Tą masą polać ciasto i piec kolejne 25-35 minut