Tarta z jabłkami

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka20 dekagramów
cukier3 dekagramy
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
żółtko1 sztuka
woda1 łyżka
sól1 szczypta
Wierzch:
cukier10 dekagramów
jajko3 sztuki
śmietana0.5 szklanek
laska wanilii1 sztuka
jabłko75 dekagramów
sok z cytryny2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przesiana mąkę zagnieść z margaryną, żółtkiem, cukrem, solą i wodą. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Krok 2
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.
Krok 3
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakówać widelcem i ułożyć na nim jabłka nacięciami do góry.
Krok 4
Piec około 35 minut. Jajka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę.
Krok 5
Laskę wanilii rozciąć cienkim nożem i wyjąć miąższ i dodać razem ze śmietaną do masy jajecznej. Tą masą polać ciasto i piec kolejne 25-35 minut
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl