Tarta z jabłkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • jabłko - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojoną Kasię i zagnieść. Dodać cukier, całe jajko i żółtko z drugiego (białko zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) oraz proszek do pieczenia i śmietanę.
  2. Zagnieść ciasto i wstawić zawinięte w folię spożywczą na ok. 15 min do zamrażarki.
  3. Jabłka obrać, pokroić w talarki. Ciasto podzielić. Zostawć ok. 1/3.
  4. Pozostałą część rozwałkować i przenieść do blaszki. Nakłuć widelcem.
  5. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je cukrem i cynamonem-wg uznania.
  6. Rozwałkować pozostałą część ciasta, wyciąć paseczki ok. 2 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować białkiem.
  7. Można posypać grubym cukrem. Piec ok. 35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku .