Tarta z jagodami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • jagody świeże lub mrożone - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z Kasią, dodać jajko, cukier i szybko zagnieść ciasto.
  2. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
  3. Następnie tortownicę wylepić ciastem.
  4. Po wylepieniu tortownicy, przed nałożeniem jagód, dobrze jest delikatnie nakłuć ciasto widelcem, a następnie posmarować białkiem lub posypać bułka tartą, dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie i nie nasiąknie sokiem z jagód.
  5. Jagody opłukać i wyrzucić wszelkie zanieczyszczenia, wymieszać starannie z cukrem i wyłożyć na przygotowany placek.
  6. Wstawić do nagrzanego pieca, piec ok. 30 minut.
  7. Na zimne ciasto wylać bitą śmietanę zmieszaną z żelatyną i schłodzić.
  8. Przygotowanie śmietany: Śmietanę ubijać mikserem na średnich obrotach. Po 2-3 min. dodać cukier puder i żelatynę i ciągle ubijać, aż śmietana będzie gotowa.