Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

0


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
Na kruche ciasto
jajko1 sztuka
sól1 łyżeczka
mąka pszenna270 gramów
masło zimne130 gramów
śmietana 18%1 łyżka
Na farsz
filety z kurczaka (ok. 500 g)2 sztuki
brokuł1 sztuka
pomidory suszone7 sztuk
ser gouda300 gramów
śmietana 18% 300 gramów
jajka3 sztuki
ząbki czosnku3 sztuki
rozmarynu1 łyżeczka
pieprz do smaku1 szczypta
słodka papryka1 łyżeczka
chili 1 szczypta
olej2 łyżki
sól
pestki dyni4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy pomocy malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto w formie wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Piekarnik nastawić na 200⁰C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec kruche ciasto przez ok. 18 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.
Krok 2
Kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Obtoczyć go w łyżce oleju, słodkiej papryce, rozmarynie oraz chili. Odstawić na co najmniej 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Przesmażyć go przez około 6 minut. Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić i od razu polać zimną wodą. Osuszyć brokuły na sitku
Krok 3
W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser starty na małych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól (dałam płaską łyżeczkę). Na podpieczony kruchy spód wyłożyć osuszone brokuły, przesmażonego kurczaka (bez oleju, który został na patelni) i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Na to wylać masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 - 30 minut. Posypać prażoną dynią.
Autor: Ania KoloczekPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl