Tarta z malinami

17


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna250 gramów
masło130 gramów
Kostka do pieczenia Kasia20 gramów
sól1 szczypta
cukier3 łyżki
jajko1 sztuka
Krem:
serek mascarpone250 gramów
mleko zagęszczone słodzone250 mililitrów
jajko2 sztuki
maliny1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
Krok 3
Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką)
Krok 4
Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Krok 5
Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
Krok 6
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krok 7
Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
Krok 8
Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
Krok 9
Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
Krok 10
Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl