Tarta z malinami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 28 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • masło - 130 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • krem
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • mleko zagęszczone słodzone - 250 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • maliny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
  3. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką)
  4. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
  5. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  7. Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
  8. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
  9. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
  10. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.