Przygotowanie |
Krok 1 |
Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. |
Krok 2 |
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. |
Krok 3 |
Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką) |
Krok 4 |
Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. |
Krok 5 |
Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). |
Krok 6 |
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni. |
Krok 7 |
Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. |
Krok 8 |
Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. |
Krok 9 |
Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. |
Krok 10 |
Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu. |