Tarta z melonem
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C
  • Forma do tarty o średnicy 24 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • mleko - 500 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • melon - 1 sztuka
  • galaretka miętowa - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, przełóż na stół i zagnieć gładkie ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm i przełóż na pognieciony w dłoniach papier do pieczenia.
  3. Ciasto razem z papierem przełóż do foremki na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyklej dno i boki foremki. Dno nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.
  4. Proszek budyniowy wymieszaj razem z mąką i cukrem w połowie mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej wymieszany z mlekiem budyń i mieszaj aż zgęstnieje.
  5. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Powstały krem wystudź i wymieszaj z miękką Kasią. Z melona wytnij kuleczki.
  6. Na wystudzone ciasto wyłóż krem i polej cienko, lekko tężejącą galaretką. Na galaretce ułóż kuleczki z melona i odstaw do lodówki. Gdy kuleczki przykleją się, całość polej pozostałą galaretką.