Tarta z mięsem mielonym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • śmietana kwaśna - 250 gramów
  • woda - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • starty ser cheddar - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiecz ok. 10 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku.
  2. Cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso i smaż kilka minut na mocnym ogniu, mieszając co chwilę.
  3. Fix wymieszaj ze szklanką wody i wlej do mięsa. Zmniejsz ogień i duś jeszcze 10 minut.
  4. Dodaj natkę. Mięso wyłóż do formy z zapieczonym ciastem.
  5. W misce ubij jajka i połącz ze śmietaną oraz serem. Dopraw do smaku, a następnie masę rozprowadź po całej powierzchni mięsa. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 30-35 minut.