Tarta z papryką

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • pieczarki - 6 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • śmietana 18% - 250 mililitrów
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 200 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto:
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • papryka żółta - 0.5 sztuk
  • szynka - 100 gramów
  • farsz:

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, roztopionego masła, jajka i soli zagnieć kruche ciasto. Schłodź. Rozwałkuj i wyłóż boki i dno natłuszczonej formy o średnicy 26 cm.
  2. Piecz ciasto 15 minut w 220 stopniach.
  3. Papryki pokrój w kostkę, szynkę w paski, a pieczarki w plasterki. Obrana cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj szynkę, pieczarki i chwile smaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  4. Farsz rozprowadź na cieście.
  5. Jajka rozkłóć ze śmietaną, przypraw sola oraz pieprzem, zalej tartę. Posyp parmezanem. Zapiekaj 25 minut w 200 stopniach.