Tarta z rabarbarem i malinami
  • 85 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C
  • forma do tarty 24 - 26 cm

Składniki:

    spód
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • zmielone orzechy laskowe - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • śmietana 30 % - 2 łyżki
  • owoce
  • rabarbar pokrojony w 1 cm kawałki - 500 gramów
  • maliny (mogą być mrożone) - 200 gramów
  • cukier kryształ - 3 łyżki
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do spodu łączymy w misie i zagniatamy na jednolitą masę. Wyklejamy formę (spód i boki) ¾ ciasta i wykładamy na nią folię aluminiową tak, aby dobrze i równo zapiekły się boki.
  2. Resztę ciasta chowamy do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 180 °C przez około 12-15 minut. Po 10 minutach pieczenia zdejmujemy folię z ciasta i wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  3. Wszystkie składniki warstwy owocowej umieszczamy w naczyniu i mieszamy tak, aby skrobia kukurydziana pokryła równomiernie owoce.
  4. Następnie wymieszane składniki warstwy owocowej przekładamy do wystudzonej formy, ścieramy resztę ciasta z lodówki na tarce o grubych oczkach i posypujemy uzyskaną kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.