Tarta z sojowymi flakami

Składniki:

  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • pieczarki - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna - 1 łyżka
  • ser żółty - 25 dekagramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • masło - 15 dekagramów
  • ciasto:
  • sos:
  • farsz:
  • słodka śmietana - 20 dekagramów
  • flaczki sojowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj je. Dodaj żółtko i pół szklanki wody, wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
  2. Zrób farsz: Flaczki ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, przypraw i usmaż. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Wykonaj sos: Do śmietany wbij jajko, wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto rozwałkuj i włóż do natłuszczonej margaryną formy. Nakłuj widelcem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Na ciasto wyłóż flaczki i pieczarki, polej sosem i posyp serem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.