Tarta z truskawkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

    konfitura
  • cukier - 0.5 kilogramów
  • truskawki - 0.75 kilogramów
  • sok z cytryny - 1 unit
  • ciasto
  • mąka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • zimna woda - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • serek mascarpone - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • likier - 20 mililitrów
  • cukier puder - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części. Na patelnię wlewamy wodę (tak, by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i cukier. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania.
  2. Przygotowujemy ciasto: Na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzoną Kasię. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki Kasi rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
  3. Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy Kasią. Wylepiamy ciastem (krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 min., ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.
  4. Nasza szybka konfitura z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.
  5. Przygotowujemy krem: Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny (ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki.
  6. Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temperaturę pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki przekrojone na połówki. Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo drobnymi listkami mięty lub melisy.