Tarta z wędzoną rybą

2


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
200 g przesianej mąki
300 g wędzonego dorsza pokrojonego na kawałeczki
pęczek drobno posiekanego koperku
200 ml śmietany
3 jajka
sucha fasola do wstępnego pieczenia
kilka kropli soku z cytryny
jajko
50 g masła pokrojonego na kawałeczki
60 g startego sera cheddar
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
gałka muszkatołowa1 szczypta
masło1 łyżka
mąka1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Jest równie dobra na ciepło i na zimno. TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ, czyli na przykład dorszem, pstrągiem albo makrelą jest znakomita na przystawkę, możesz także podać ją na obiad z sałatą. Jeśli coś zostanie, zabierz następnego dnia do pracy na drugie śniadanie. Uważaj tylko na głodnych kolegów!
Krok 2
Mąkę wsyp do miski, w środku zrób „studnię", czyli dołek. Dodaj masło. Roztrzep jajko, przypraw solą i pieprzem, wlej do dołka w mące razem z sokiem cytrynowym. Szybko zagnieć, ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę śmietankową: jajka roztrzep ze śmietaną i koperkiem, przypraw do smaku (nie sól za dużo, bo wędzona ryba jest słona). Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm, przenieś na wałku do formy na tartę posmarowanej masłem i posypanej mąką (patrz strona…). Spód i boki ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj kółkiem z pergaminu, posyp fasolą. Upiecz „na biało" (ciasto nie może się przyrumienić) - trwa to około 15 minut. Zdejmij fasolę i pergamin, a ciasto posyp 2/3 sera. Obłóż kawałkami ryby, polej masą śmietankową. Posyp resztą sera, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piecz jeszcze 15 minut. Podawaj na gorąco.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl