Tarta z wędzoną rybą

Składniki:

  • 200 g przesianej mąki
  • 300 g wędzonego dorsza pokrojonego na kawałeczki
  • pęczek drobno posiekanego koperku
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • sucha fasola do wstępnego pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny
  • jajko
  • 50 g masła pokrojonego na kawałeczki
  • 60 g startego sera cheddar
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Jest równie dobra na ciepło i na zimno. TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ, czyli na przykład dorszem, pstrągiem albo makrelą jest znakomita na przystawkę, możesz także podać ją na obiad z sałatą. Jeśli coś zostanie, zabierz następnego dnia do pracy na drugie śniadanie. Uważaj tylko na głodnych kolegów!
  2. Mąkę wsyp do miski, w środku zrób „studnię", czyli dołek. Dodaj masło. Roztrzep jajko, przypraw solą i pieprzem, wlej do dołka w mące razem z sokiem cytrynowym. Szybko zagnieć, ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę śmietankową: jajka roztrzep ze śmietaną i koperkiem, przypraw do smaku (nie sól za dużo, bo wędzona ryba jest słona). Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm, przenieś na wałku do formy na tartę posmarowanej masłem i posypanej mąką (patrz strona…). Spód i boki ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj kółkiem z pergaminu, posyp fasolą. Upiecz „na biało" (ciasto nie może się przyrumienić) - trwa to około 15 minut. Zdejmij fasolę i pergamin, a ciasto posyp 2/3 sera. Obłóż kawałkami ryby, polej masą śmietankową. Posyp resztą sera, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piecz jeszcze 15 minut. Podawaj na gorąco.