Tarta z winogronami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 400 mililitrów
  • czerwone winogrona - 200 gramów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, sól i posiekaną Kasię.
  2. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej Kasią i obsypaną mąką.
  4. Ciasto nakłuwaj widelcem i piecz w 180 stopniach około 15 minut.
  5. Budyń ugotuj w 400 ml mleka, ostudź i zmiksuj z miękką Kasią.
  6. Galaretkę rozpuść w 1/2 objętości podanej na opakowaniu ilości wody.
  7. Winogrona pokrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
  8. Na ostudzone ciasto wyłóż krem budyniowy, poukładaj winogrona i polej tężejącą galaretką.