Tarta ze szpinakiem i fetą

27


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
oliwa3 łyżki
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżki
Tymianek z Polski Knorr1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
ser feta250 gramów
jajka2 sztuki
śmietana100 mililitrów
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr1 opakowanie
ciasto filo1 opakowanie
ząbek czosnku3 sztuki
świeży szpinak1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Świeży szpinak umyj, wysusz, mrożony rozmroź, odciśnij z soków. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj szpinak, oregano, tymianek, gałkę muszkatową. Całość smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze śmietaną, zalej nim szpinak. Wszystko razem zagotuj, tak aby sos zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 3
Dodaj pokruszony ser feta, jajka dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Rozmrożone płaty ciasta filo złóż ze sobą (trzy warstwy). Możesz połączyć je pozostałością oliwy. Ciasto ułóż na dnie naczynia do tarty, włóż szpinak, całość przykryj kolejnymi trzema warstwami ciasta (posmarowanymi Ramą w środku). Ciasto powinno być ułożone nieregularnie.
Krok 5
Tak przygotowaną tatrę wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na około 30 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl