Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 200 gramów
  • oliwa z oliwek - 2.5 łyżki
  • zimna woda - 1 szklanka
  • nadzienie
  • mrożony szpinak - 450 gramów
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • świeży łosoś - 120 gramów
  • małe pomidory - 3 sztuki
  • wierzch
  • jajka - 2 sztuki
  • jogurt naturalny bez cukru - 180 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z oliwą, następnie dodaj zimną wodę i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 8-10 min. Po upieczeniu - wyjmij ciasto z piekarnika.
  2. Łososia ugotuj na parze.
  3. Szpinak rozmroź w rondelku, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese.
  4. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, następnie ułóż plastry pomidora i kawałki ugotowanego łososia.
  5. Jajka roztrzep i wymieszaj z opakowaniem jogurtu naturalnego. Wylej na wierzch tarty. Piecz przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.