Tarta ziemniaczana z fetą i pomidorami

Składniki:

  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • feta - 200 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • tarty żółty ser - 50 gramów
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • oliwa - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i pokrój w plastry. Pomidory sparz, obierz ze skóry i również pokrój w plastry. Ser rozdrobnij w ten sam sposób.
  2. Przygotuj ciasto Knorr według przepisu z opakowania. Usmaż dwa duże placki, osusz je na papierowym ręczniku.
  3. Pierwszy z placków ułóż w formie do pieczenia, nanieś warstwę startego sera i rozprowadź równomiernie, posyp pokrojoną cienko bazylią. Przykryj drugim plackiem.
  4. Na wierzchu placka układaj dekoracyjnie, na przemian plaster ziemniaka, pomidora i fety. Przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.