Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku. |
Krok 2 |
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. |
Krok 3 |
Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj. |
Krok 4 |
Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior. |
Krok 5 |
Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak. |
Krok 6 |
Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny. |