Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 unit
  • szynka - 200 gramów
  • szpinak - 300 gramów
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 150 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • feta - 100 gramów
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • bułka tarta - 30 unit
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • masło - 50 gramów
  • oliwa - 30 unit

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  2. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku pokruszoną połówką mini kostki Knorr. Wymieszaj.
  4. Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior, dopraw do smaku pozostałą częścią pokruszonej mini kostki Knorr.
  5. Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.
  6. Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.