Tarta ziemniaczana ze szpinakiem

51


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
szynka200 gramów
Mieszanka Włoska Knorr0.5 łyżeczek
szpinak300 gramów
ząbki czosnku1 sztuka
cebula1 sztuka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mąka150 gramów
jajka4 sztuki
feta100 gramów
śmietana0.5 szklanek
szczypiorek1 pęczek
bułka tarta30 unit
natka pietruszki1 pęczek
pieprz czarny mielony1 szczypta
masło50 gramów
oliwa30 unit
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 2
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.
Krok 5
Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.
Krok 6
Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl