Tarta ziemniaczana
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 unit
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • parmezan - 50 gramów
  • ser żółty - 50 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w plasterki.
  2. Przygotuj ciasto Knorr na placki ziemniaczane zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki, średnicy patelni. Następnie osusz je na papierowym ręczniku.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj drobno i wymieszaj z serem.
  4. W okrągłej formie do pieczenia umieść jeden ziemniaczany placek, posyp serem z natką i przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły jeden na drugi.
  5. Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z parmezanem. Pokryj nią wierzch tarty. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.