Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowe kruche tartaletki - 12 sztuk
  • wędzony łosoś - 150 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • jaja - 3 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • Śmietanka 36% - 250 mililitrów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • ser feta - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój w drobna kostkę pozbywając się wszelkich pestek. Łososia pokrój również w podobnej wielkości kostkę.
  2. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, jajkami, parmezanem oraz przyprawami Knorr i zmiksuj za pomocą ręcznego miksera.
  3. Zioła posiekaj i dodaj do masy jajecznej.
  4. Do gotowych tartaletek nałóż farsz z łososia i papryki.
  5. Tartaletki z farszem umieść w blaszce z piekarnika. Teraz wlej sos jajeczny do 2/3 wysokości tartaletek. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut aż masa się lekko zetnie.
  6. Ser feta rozkrusz i posyp po wierzchu gotowe tartaletki. Podawaj na zimno jak i na ciepło.