Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • krem
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • dodatki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
  2. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
  3. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
  4. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
  5. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!