Tartaletki z musem z białej czekolady
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 unit
  • cukier - 1 unit
  • cukier puder - 1 unit
  • czekolada - 1 unit
  • bita śmietana - 1 unit
  • sok i skórka z limonki - 1 unit
  • świeże owoce do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Spód tartaletek, kruche ciasto:
  2. Cukier, mąkę mieszamy z kostką do pieczenia (proporcje: 2 razy więcej produktów sypkich niż kostki do pieczenia). Możemy również dodać odrobinę cukru pudru.
  3. Podstawą udanego ciasta kruchego jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu pozostaje kruche.
  4. Gdy powstanie nam gładka kula wykładamy ciasto do tartaletek o średnicy 8 cm. Tartaletki obciążamy fasolą i wkładamy do piekarnika na kilka minut.
  5. Pieczemy w temperaturze 200 st. C. Po wyjęciu tartaletek z piekarnika odkładamy je do schłodzenia.
  6. Krem:
  7. Łączymy czekoladę z Kasią w kąpieli wodnej do momentu uzyskania jednolitej masy.
  8. Ubijamy bitą śmietanę. Śmietanę dodajemy do masę czekoladowo-maślanej.
  9. Dodajemy sok oraz startą skórką z limonki. Wkładamy masę do lodówki. Tartaletki wypełniamy schłodzonym kremem.
  10. Dekorujemy według uznania - polecam świeżymi, sezonowymi owocami.