Tartaletki ze szpinakiem i cukinią
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 3 łyżki
  • woda
  • cukinia - 1 sztuka
  • szpinak świeży - 250 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • ser żółty - 200 gramów
  • śmietana - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne.
  2. Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek.
  3. Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj. Szpinak wypłucz i osusz.
  4. Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki.
  5. Zapiekaj 20 min w 200st.