Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne. |
Krok 2 |
Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek. |
Krok 3 |
Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj.
Szpinak wypłucz i osusz.
|
Krok 4 |
Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki. |
Krok 5 |
Zapiekaj 20 min w 200st. |