Tartaletki ze szpinakiem i cukinią

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mąka1 szklanka
sól1 szczypta
oliwa3 łyżki
woda
cukinia1 sztuka
szpinak świeży 250 gramów
jajka2 sztuki
ser żółty200 gramów
śmietana4 łyżki
pieprz1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne.
Krok 2
Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek.
Krok 3
Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj. Szpinak wypłucz i osusz.
Krok 4
Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki.
Krok 5
Zapiekaj 20 min w 200st.
Autor: Dorota Wdowińska-RozbickaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl