Tarte Tatin
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • masa jabłkowa
  • kwaśne jabłka - 2 sztuki
  • margaryna - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • Carte d'Or Vanilla

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. W płaskim rondlu rozpuść Kasię, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W syropie duś partiami plastry jabłek.
  3. Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami i polej resztą powstałego syropu.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy nieco większej od średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30 minut.
  5. Jeszcze gorącą tartę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.