Tartinki z łososiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb tostowy pełnoziarnisty, kromki - 1 opakowanie
  • twaróg półtłusty - 250 gramów
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • pomidorki cherry - 1 opakowanie
  • oliwki - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • łosoś wędzony na zimno w plastrach - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawamy dowolne kształty. Twarożek łączymy z jogurtem, kilkoma kroplami soku z cytyny,i posiekanym drobno koperkiem i przyprawą w kostkach - Bazylia. Dokładnie mieszamy by całość miała konsystencję gęstej, jednolitej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na pieczywo. Łososia kroimy na kawałki, zwijamy w rulonik i wciskamy delikatnie w twarożek. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na cieńkie plasterki, potem na ćwiartki i układamy na łososiu. Dowolnie ozdabiamy.