Tatar z selera z marynowaną kaczką
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • pierś z kaczki - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 1 plaster
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • seler biały - 1 sztuka
  • oliwa - 30 mililitrów
  • sos teriyaki - 60 mililitrów
  • śmietana 36% UHT - 500 mililitrów
  • mleko - 500 mililitrów
  • brandy - 40 mililitrów
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 8 ziaren
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • jajko przepiórcze - 2 sztuki
  • cukier brązowy - 5 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • masło - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gałązka sałaty freeze - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko ze śmietaną, masłem, oliwą orzechową i plastrem boczku. Dopraw płyn odrobiną soli. Seler obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i natychmiast wrzuć do gorącego płynu. Gotuj powoli przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij plastry selera, powinny być miękkie. Jeszcze ciepłe, szczelnie zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Wystudzony seler bardzo drobno posiekaj.
  3. Pierś z kaczki oczyść, delikatnie natnij skórkę, zamarynuj w cukrze, Przyprawie do kurczaka Knorr, zmiażdżonym czosnku i pieprzu. Dodaj sos teriyaki. W takiej marynacie trzymaj przez 12 godzin. Następnie obsmaż z obu stron tak, aby skórka była rumiana i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 stopniach. Wyjmij z pieca, odstaw na kolejne 10 minut, aby mięso odpoczęło, zalej brandy i odstaw do ostygnięcia. Zimną pokrój w cienkie plasterki.
  4. Przygotuj dressing. Ziarna gorczycy upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski. Dodaj oliwę i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Oddziel żółtka od białek. W rondlu zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Po zagotowaniu wody, odstaw garnek na bok i delikatnie dodaj żółtka jaj. Trzymaj w wodzie przez 8 minut. Odcedź.
  6. Na talerzu układaj plastry kaczki, nałóż tatar z selera, dodaj żółtko. Udekoruj listkami sałaty freeze i polej dressingiem.