Tatar z wołowiny
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 600 gramów
  • cykoria - 2 sztuki
  • jajka (żółtka) - 6 sztuk
  • olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżeczka
  • sól do smaku - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 80 mililitrów
  • czerwona cebula średniej wielkości - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka
  • kapary - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • kromka białego chleba tostowego - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel dwa razy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.
  2. Jaja zanurz na 5 sekund w gotującej się wodzie, oddziel żółtka.
  3. Wołowinę wyrób rękami, dodając 2 żółtka, oliwę, sól, pieprz, musztardę i słodka paprykę. Wyrabiaj do momentu, aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję. Mięso podziel na cztery równe części. W ręku uformuj mięsne kule, z wierzchu ponacinaj je nożem tak, jakbyś siekał mięso. Porcje ułóż na talerzach, robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.
  4. Oddziel od siebie i umyj liście cykorii, upiecz tosty, drobno posiekaj kapary, cebulę, ogórki kiszone, konserwowe grzyby i natkę pietruszki.
  5. Ułóż dodatki na liściach cykorii i połóż je wokół mięsa. Tosty okrój ze skóry, przetnij na trójkąty i przystaw je do mięsa.