Tatar z wołowiny

13


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa600 gramów
cykoria2 sztuki
jajka (żółtka)6 sztuk
olej słonecznikowy1 szklanka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr1 łyżeczka
sól do smaku1 łyżeczka
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia80 mililitrów
czerwona cebula średniej wielkości2 sztuki
Delikat przyprawa w  płynie Knorr1 łyżka
kapary4 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
musztarda sarepska2 łyżki
kromka białego chleba tostowego4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso zmiel dwa razy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.
Krok 2
Jaja zanurz na 5 sekund w gotującej się wodzie, oddziel żółtka.
Krok 3
Wołowinę wyrób rękami, dodając 2 żółtka, oliwę, sól, pieprz, musztardę i słodka paprykę. Wyrabiaj do momentu, aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję. Mięso podziel na cztery równe części. W ręku uformuj mięsne kule, z wierzchu ponacinaj je nożem tak, jakbyś siekał mięso. Porcje ułóż na talerzach, robiąc w mięsie wgłębienie na surowe żółtko.
Krok 4
Oddziel od siebie i umyj liście cykorii, upiecz tosty, drobno posiekaj kapary, cebulę, ogórki kiszone, konserwowe grzyby i natkę pietruszki.
Krok 5
Ułóż dodatki na liściach cykorii i połóż je wokół mięsa. Tosty okrój ze skóry, przetnij na trójkąty i przystaw je do mięsa.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl