Tatrzańska szarlotka

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
cukier0.33 szklanek
mąka1.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
żółtko1 sztuka
gęsta śmietana1 łyżka
Nadzienie:
jabłka1 kilogram
cynamon1 łyżka
rodzynki50 gramów
cukier2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę posiekać z Kasią, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć dno tortownicy (24 cm), tortownicę i resztę ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Krok 2
Umyte jabłka obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Krok 3
Dodać cukier, rodzynki i cynamon, wymieszać.
Krok 4
Ciasto podpiec przez ok. 10 minut, wyłożyć jabłka, z wierzchu pokruszyć resztę ciasta (lub zetrzeć na tarce).
Krok 5
Wstawić do piekarnika, piec ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.
Krok 6
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl