Tatrzańska szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C
  • Tortownica Ø 24

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 0.33 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtko - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 1 łyżka
  • nadzienie
  • jabłka - 1 kilogram
  • cynamon - 1 łyżka
  • rodzynki - 50 gramów
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z Kasią, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć dno tortownicy (24 cm), tortownicę i resztę ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  2. Umyte jabłka obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  3. Dodać cukier, rodzynki i cynamon, wymieszać.
  4. Ciasto podpiec przez ok. 10 minut, wyłożyć jabłka, z wierzchu pokruszyć resztę ciasta (lub zetrzeć na tarce).
  5. Wstawić do piekarnika, piec ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.
  6. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.