Tempura z owocami morza i warzywami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • woda gazowana - 200 mililitrów
  • jajka - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • pozostałe składniki
  • surowe krewetki z ogonkiem - 12 sztuk
  • krążki z kalmara - 12 sztuk
  • małe ośmiornice - 12 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • cukinia - 100 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • limonka - 1 sztuka
  • chrzan wasabi - 3 gramy
  • olej roślinny - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę.
  2. 100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej.
  4. Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości krążki, paprykę pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry, cukinię pokrój w krążki wykrawając środek.
  5. Wszystkie składniki po kolei maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z sokiem z jednej limonki i chrzanem wasabi.