Przygotowanie |
Krok 1 |
Najpierw przygotuj ciasto do zamaczania owoców morza i warzyw: do miski wrzuć oddzielone od żółtek białka i ubij je na sztywną pianę. |
Krok 2 |
W garnku zmieszaj 100 gramów mąki pszennej ze skrobią ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Następnie dodaj ubite białka oraz pozostałe 50 gram mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by w cieście nie było żadnych grudek. |
Krok 3 |
Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać. |
Krok 4 |
Przygotuj warzywa i owoce morza. Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym. Cebulę obierz, pokrój w centymetrowej grubości krążki. Z kolorowej papryki wytnij ostrożnie część z ogonkiem, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry. Młodą cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w krążki wykrawając środek. |
Krok 5 |
Gdy tłuszcz będzie gorący, maczaj po kolei wszystkie składniki w cieście i smaż, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe warzywa i owoce morza układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. |
Krok 6 |
Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour. |