Tempura z owocami morza i warzywami

1


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna150 gramów
mąka ziemniaczana50 gramów
woda gazowana200 mililitrów
jajka5 sztuk
sól1 szczypta
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Pozostałe składniki:
surowe krewetki z ogonkiem12 sztuk
krążki z kalmara12 sztuk
Sos Hellmann's Sweet & Sour6 łyżek
małe ośmiornice12 sztuk
cebula1 sztuka
cukinia100 gramów
czerwona papryka1 sztuka
olej roślinny1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw przygotuj ciasto do zamaczania owoców morza i warzyw: do miski wrzuć oddzielone od żółtek białka i ubij je na sztywną pianę.
Krok 2
W garnku zmieszaj 100 gramów mąki pszennej ze skrobią ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Następnie dodaj ubite białka oraz pozostałe 50 gram mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by w cieście nie było żadnych grudek.
Krok 3
Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać.
Krok 4
Przygotuj warzywa i owoce morza. Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym. Cebulę obierz, pokrój w centymetrowej grubości krążki. Z kolorowej papryki wytnij ostrożnie część z ogonkiem, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry. Młodą cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w krążki wykrawając środek.
Krok 5
Gdy tłuszcz będzie gorący, maczaj po kolei wszystkie składniki w cieście i smaż, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe warzywa i owoce morza układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6
Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl