Terrina szpinakowo-marchewkowa
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • szpinak mrożony - 200 gramów
  • marchew gotowana - 200 gramów
  • woda - 1 litr
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.
  2. Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.
  3. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.
  4. Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
  5. Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.
  6. Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.