Terrina szpinakowo-marchewkowa

0


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
woda1 litr
pieprz1 łyżeczka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżeczki
szpinak mrożony 200 gramów
żelatyna6 łyżeczek
marchew gotowana 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.
Krok 2
Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.
Krok 3
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.
Krok 4
Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Krok 5
Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.
Krok 6
Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.
Autor: Anna WłodarczykPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl