Terrina warzywna I

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • papryka - 1 sztuka
  • szynka - 12 plastrów
  • żelatyna - 50 gramów
  • różyczki brokułów - 1 szklanka
  • kukurydza konserwowa - 0.5 szklanek
  • bulion warzywny - 1.5 unit
  • groszek mrożony - 1 szklanka
  • szparagi ze słoika - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.
  3. Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.
  4. Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.
  5. Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.
  6. Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.
  7. Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.