Tiramisu

Składniki:

  • żółtka - 6 sztuk
  • cukier puder - 200 gramów
  • amaretto - 120 mililitrów
  • ser mascarpone - 500 gramów
  • biszkopty podłużne - 40 sztuk
  • mocna kawa - 430 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i przelej do płaskiego naczynia. Utrzyj żółtka z cukrem, na jasną gładką masę. Dodaj Mascarpone i mieszaj delikatnie, aż masa uzyska konsystencję kremu. ostudzoną kawę połącz z Amaretto. Biszkopty zanurzaj na sekundę w kawie i układaj na dnie naczynia. Nastepnie pokryj je połową kremu i ułóż drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Wierzch posmaruj resztą kremu. Zabezpiecz naczynie i odstaw deser do ostudzenia, na cztery a najlepiej kilkanaście godzin. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.