Tiramisu

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

krem:

8 sztuk

1 szklanka

500 gramów

0.2 szklanki

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

syrop:

0.5 szklanki

3 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtka i mąkę. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 2

Ciasto wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.

Krok 3

Przygotuj syrop kawowy. Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i kawą. Syropem polej upieczone ciasto.

Krok 4

Ciasto zmierz i potnij na cztery równe prostokąty ciasta.

Krok 5

Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej aby się

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Jego głównymi składnikami są: ser mascarpone, kawa, biszkopt, kakao oraz likier Amaretto. Składa się z podłużnych warstw biszkoptów, które przed ułożeniem należy nasączyć mocną kawą oraz migdałowym likierem. Między warstwami znajduje się krem, który przygotujesz z serka mascarpone, jajek i cukru. Pamiętaj, że aby uzyskać puszystą i jasną konsystencję, najlepiej początkowo ubijać żółtka na parze, w zawieszonej nad parującą wodą metalowej misce. Na koniec całość posyp obficie kakao. Smak tiramisu możesz także wzbogacić, dodając startą gorzką czekoladę. Przygotowany deser podawaj mocno schłodzony – należy wstawić go do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy espresso. Serwuj tiramisu w przezroczystych pucharkach (wtedy będzie widać warstwy) lub na talerzyku, pokrojone w kostkę. Aby urozmaicić smak, możesz posypać całość owocami. Dobrze będą się komponować maliny, borówki i truskawki. Przygotuj razem z nami to pyszne, mocno kawowe tiramisu!