Tiramisu

176


Łatwe


60 min.


5 os.

Składniki
serek mascarpone750 gramów
jajka4 sztuki
cukier3 łyżki
biszkopty podłużne800 gramów
zaparzona kawa200 mililitrów
likier amaretto50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 3
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.
Krok 4
Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.
Krok 5
Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.
Krok 6
Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl