| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy, aż masa na tiramisu bez pieczenia będzie jednolita. |
| Krok 2 |
| Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia na gładki krem. |
| Krok 3 |
| Formę na deser tiramisu wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połową porcji zaparzonej i ostudzonej kawy. |
| Krok 4 |
| Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej. |
| Krok 5 |
| Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową. |
| Krok 6 |
| Tiramisu z mascarpone posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. |