Tiramisu
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • krem
  • żółtko - 8 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • serek mascarpone - 500 gramów
  • amaretto - 0.2 szklanek
  • śmietana 36% - 2 szklanki
  • żelatyna - 1 łyżka
  • kakao - 1 łyżka
  • syrop kawowy
  • cukier - 0.5 szklanek
  • woda - 0.5 szklanek
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtka i mąkę. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Ciasto wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.
  3. Przygotuj syrop kawowy. Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i kawą. Syropem polej upieczone ciasto.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Masę żółtkową wymieszaj z maskarpone, likierem, ubitą śmietaną, a na koniec rozpuszczoną żelatyną.
  5. Ciasto zmierz i potnij na cztery równe prostokąty ciasta.
  6. Prostokąty ciasta przełóż masą serową. Wierzch i brzegi ciasta posmaruj kremem i posyp kakao.