Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy, aż masa na tiramisu bez pieczenia będzie jednolita. |
Krok 2 |
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia na gładki krem. |
Krok 3 |
Formę na deser tiramisu wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połową porcji zaparzonej i ostudzonej kawy. |
Krok 4 |
Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej. |
Krok 5 |
Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową. |
Krok 6 |
Tiramisu z mascarpone posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. |